Szombaton szentelik fel és iktatják be az új kaposvári püspököt

Írta: Marcali Plébánia
Megjelent: 2017. május 09. kedd, 04:13

Varga LaszloMájus 13-án, szombaton, délelőtt 11 órakor,a kaposvári székesegyházban szentelik fel és iktatják be Varga Lászlót, az új kaposvári püspököt. A szentelést, az egyházi jog értelmében három püspök végzi: Erdő Péter bíboros, Dr. Alberto Bottari de Castelloo érsek, pápai nuncius és Balás Béla leköszönő kaposvári püspök.

A szertartáson szinte teljes létszámban részt vesz a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia, a Kaposvári egyházmegye papsága és sok állami vezető is jelen lesz. A székesegyházban foglalnak helyet a meghívott vendégek. Akik nem rendelkeznek meghívóval, azok a Kossuth téren kihelyezett 1500 széken kivetítőkön nézhetik a püspökszentelés és beiktatás szertartását.

Parkírozni a belvárosban nem lehet, a Kossuth térre vezető Kontrássy utcába csak a parkírozási jeggyel rendelkezők mehetnek be. Ajánlatos a kocsikat a bevásárlóközpont körül hagyni.

A püspökszentelés 2,5 órás szertartás, melynek a leglényegesebb része a három szentelő püspök kézfeltétele, az apostoli lánc továbbadása. Érdekes eleme a szertartásnak a pásztorbot átadása.

Balás Béla leköszönő püspök nem közvetlenül az utódjának adja át a pásztorbotot, hanem visszaadja az apostoli nunciusnak és az apostoli nuncius, aki a pápát képviseli, adja át az új főpásztornak. Ezután az egyházmegye papsága járul az új püspök elé, kézfogással köszönti az új püspököt.

Balás Béla leköszönő püspök vasárnap 16 órakor Marcaliban bérmál, Marcali hívő közössége és a Segesdi kerület papsága vasárnap köszöni meg Balás Béla 24 éves szolgálatát.

 

Megszakítás