Beszélgetés Bojcsuk Imréné Ági védőnővel

DSC 7627Bojcsuk Imréné Ági 2012. február 1-től látja el a védőnői feladatokat Sávolyon. A beszélgetés aktualitását egy számomra örömteli hír jelenti.

-Hallottam, hogy 13 terhes kismamát tartasz nyilván napjainkban. Igaz ez? Ezek a babák mind Sávolyra fognak születni?
-Igen, a körzetben 13 terhes kismama van, viszont Sávolyon hat terhes van mostanság, tehát hat kisbaba fog születni Sávolyra.

-Az eltelt időszakban már biztosan megismerted a falut, az embereket Sávolyon. Hogy érzed itt magad?
-Jól érzem magam. Az emberek kedvesek, barátságosak, úgy érzem elfogadtak. Bár nem vagyok teljesen idegen, hiszen huszonegynéhány éve már helyettesítettem itt. Most az akkori gondozottaim a szülők.

-Az elmúlt öt évben hány kisbaba született, akiket te gondoztál, felügyeltél?
-Összesen 18 születés volt ez alatt az idő alatt. Azóta egypáran már el is költöztek.2012-ben például 1 baba született, 2016-ban viszont 6.

-Tudom, hogy nem csak a kicsi babák felügyelete a feladatod, hanem ennél sokkal összetettebb a dolgod. Mi is pontosan a munkád lényege?

-Ha nagyon szűkszavú akarok lenni, akkor várandós anyák és 0-6 évesek gondozása, valamint vegyes körzet lévén iskola egészségügyi feladatok ellátása. Ez azt jelenti, hogy a tanácsadási alkalmakkor és a családlátogatások során gondozásba veszem a terheseket, tájékoztatom őket a szükséges vizsgálatokról, vezetem a gondozási könyvet. Mindezek mellett életvezetési tanácsokat is adok, tájékoztatom őket a szociális juttatásokról, segítek az igénylésben. Felkészítem a terheseket a szülésre, a csecsemők fogadására. Gondozom a gyermekágyast, az újszülöttet. Szervezem a védőoltásokat. A gyermekeket iskoláskoruk végéig gondozom. Minden korosztálynak meg vannak a maga jellemzői. Nemcsak az anyukákat és a gyermekeket gondozom, hanem az egész családot. Fontos feladatunk a nővédelem, ezen belül felhívjuk a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

Az iskolában osztályonként szűrővizsgálatokat végzek, egészségnevelési órákat tartok. Fontos része munkámnak a kapcsolattartás, az együttműködés a háziorvossal, a gyermekjóléti szolgálattal, a különböző szervezetekkel, az önkormányzatokkal és a népegészségügyi intézettel.
Mindezek mellett nagyon sok az adminisztráció, minden történést dokumentálni kell. A gondozási terveket, jelentéseket rendszeresen írni kell. Összetett a munkám, az emberekkel való foglalkozás mellett a papírmunkából is bőven van, de éppen ezért is szeretem, mert nem egyhangú.
Nagyon jó egészséget kívánok neked és további eredményes munkát, mindannyiunk megelégedésére! Köszönöm a beszélgetést!

Pálfi Lászlóné

 

Megszakítás