A Marótvölgyi öblözet rendezése – Lakossági fórum

Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Konzorciumi partner: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Marótvölgyi öblözet rendezése
Szerződött támogatás összege: 2 190 407 587 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tartalmának bemutatása:

Az ár- és belvíz veszélyezteti a Marótvölgyi belvízöblözetben a Budapest-Nagykanizsa vasútvonalat, az M7-es autópálya töltését és a 7. számú főutat. Mivel a medrek vízszállító képessége, kiépítettsége a Marótvölgyi belvízöblözetben nem megfelelő, ezért a szivattyúzások általában nagyon hosszú ideig tartanak, és az esetleges kártalanításokkal együtt jelentős költségeket emésztenek fel. A belvizek mellett árvízi kockázatot is jelent az öblözetben a jelenlegi helyzet, valamint a hosszabb ideig a belvízöblözetben pangó vizek vízminőségi szempontból való romlása – különösen a nyári melegebb hónapokban – a Kis-Balaton vízminőség javító hatásfokát csökkenthetik, extrém esetben akár halpusztuláshoz, botulizmushoz is vezethetnek.

A cél a Marótvölgyi belvízöblözet kiépítése a KBVR üzemvízszintjének megfelelő állapotúra, amely a belvizek és árvizek lehető legkisebb kártétellel és költséggel való levezetését lehetővé teszi, valamint biztosítja a belvízöblözet folyamatos, megfelelő vízellátását.

Tervezett munkák: szivattyúállás, vízbevezető műtárgy, vb. híd, csatornák és a hozzájuk kapcsolódó kisműtárgyak, földművek építése, a Marótvölgyi csatorna megfelelő vízszállítási képességének helyreállítása, a KBVR többi belvízöblözetében elvégzendő fejlesztési munkák.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.30
Projekt azonosító száma: KEHOP-1.3.0-15-2015-00003

A http://marotvolgy.ovf.hu/ és a http://marotvolgy.ovf.hu/informaciok.html oldalakon folyamatosan nyomon követhetik a munkálatokat, az elkészült szakaszokat. 

A helyi lakosok ezekből a munkálatokból a Somogysámson felé vezető út melletti töltés és átfolyó kialakítását látták. Majd az őszi időszakban az Agroturisztikai Központ mögött bent az ároknál dolgoztak és dolgoznak máig is a markológépek. Sávoly községet is érinti a beruházás. Az elkövetkező időszakban igyekszünk beszámolni honlapunkon is a munkák haladtáról. 
Március 22-én lakossági helyszínbejáráson voltam a projekttel kapcsolatban a Főnyedi Szivattyútelepnél, ahol beszámoltak a már elvégzett munkákról.
A sajtóközlemény innen pdf-ben letölthető.

{gallery}kepek/2018/sajto20180322{/gallery}

 

Megszakítás