80 méterig nem kell engedély a házi kutakra

kut0412Pintér Sándor belügyminiszter szerdán nyújtotta be a vízkivétellel kapcsolatos törvénymódosító javaslatát, ami visszalépés ahhoz a szigorításhoz képest, amit korábban terveztek. Az eredeti javaslat annyiban finomodott, hogy 80 méteres kútmélységig nem teszi szükségessé sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatását, vagyis eddig a mélységig nyugodtan lehet fúrni. Feltétel még, hogy a vízkivétel nem haladhatja meg a házi vízigényt.

Hatályon kívül helyeznék a közigazgatási eljárási illeték (3000 forint) megfizetésére vonatkozó rendelkezést is. Továbbá a korábban befizetett illeték, igazgatási szolgáltatási díjakat is vissza kell fizetni, legkésőbb a módosító hatályba lépése után 30 napon belül.

Az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító vízilétesítményeknél a bírságmentes engedélyezésre vonatkozó moratóriumot 10 évvel meghosszabbítanák. Azaz 2018. december 31. helyett 2028. december 31-ig lehet büntetés nélkül legalizálni ezeket a kutakat. Egyúttal ez vonatkozik a 2016. június 3. után (ekkor került bele a Vgtv. a tárgyi rendelkezés) engedély nélkül, vagy attól eltérően létesített vízkivételi létesítményekre is.

Lesznek kivételek is. Az engedélyezési kötelezettséget fenntartanák:

– a hideg és termálkarszt készleteknél (víztesteknél) a beavatkozás mélységétől és vízmennyiségétől függetlenül, valamint
– mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül a gazdasági célú vízkivételeknél.

Az erre vonatkozó részletes szabályokat a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendelet fogja meghatározni.

forrás: 24.hu

Megszakítás